Drumul sașilor

Apoș - Stejeriș

După ce ne-am înfruptat la micul dejun, ca și în alte dimineți, cu brânză proaspătă, lapte de bivoliță, jumări cu roșii și alte delicatese din grădină, urmează o altă zi spectaculoasă. De această dată în fața noastră ni se deschid peisaje cu pășuni largi și văi line, unde oi și vaci pasc în liniștea zilelor de vară și doar câinii rup tăcerea acestor locuri.

Ne îndreptăm spre satul Stejeriș (Probstdorf) unde există încă o comunitate săsească mică, păstratoare a tradițiilor, de la care vom afla detalii despre viața și rostul lor de atunci și de acum.

Iar cel mai spectaculos lucru este că vom urca în “turnul slăninelor”, unde vom gusta slănină cu ceapă, pâine și palincă și vom auzi din gura dlui. Mish de ce sașii nu aveau voie să se atingă de slănină decât după ce primul tunet al anului se făcea auzit. Voi știți?

Prietenii noștri vegetarieni vor gusta o varietate de brânzeturi. Iar după ce apetitul a fost deschis, continuăm cu o ciorbă tradițională la casa parohială, transformată într-un cochet han.

După ce ne-am completat cunoștințele despre cultura săsească, ne întoarcem la Villa Abbatis, unde luăm cina, povestim și înnoptăm.