Povestea

Pentru unii, Transilvania este zona cea mai bogată în resurse din întreaga Europă. Pentru Lonely Planet este Regiunea #1 de vizitat în 2016. Pentru noi este „acasă” și de aceea suntem responsabili să fim gazde primitoare și să împărțim cu oaspeții noștri bogăția Transilvaniei: natura, tradițiile, istoria, legendele, oamenii. Pe toate vi le vom arăta din trăsură sau călare: la pas lin, trap elegant ori în galop furtunos.

Centrul de echitație Villa Abbatis este parte a unui proiect mai amplu, a cărui istorie începe în primăvara lui 2011.

„M-am oprit în Apoș, un sătuc cochet, dar uitat de vreme, care în trecut fusese locuit de sași. Plecasem în căutarea pământurilor bunicilor mei, născuți în satul vecin. Deși atât de aproape de locurile natale, nu îi bătusem ulițele niciodată. Apoș nu era la răscruce de drumuri, poate și de-asta a rămas neschimbat până azi.

Am oprit mașina în mijlocul uliței, în fața turnului bisericii săsești. Uitat, dar încă impunător, stătea acolo din 1799. În spatele lui o pădure de pini umbrea biserica, o abație cisterciană de la 1300. În fața lui, veghea fosta casă parohială veghea. Demnă, dar fără strălucirea de odinioară. Vandalizată, cu pereții scorojiți, cu acoperișul parțial spart și fără ferestre, mi-a atras privirea și m-a ținut locului până când un car cu doi cai m-a trezit brusc.

În locul în care m-am oprit atunci mă opresc și acum uneori. Câteodată singur. Câteodată cu prieteni, încercând să-i fac să simtă și ei ce am simțit eu atunci: cum timpul s-a oprit în loc și încă se oprește de fiecare dată. Odată ce am simțit că am găsit locul unde să-mi cresc caii și unde să aduc oamenii să-i vadă, nimic nu a mai fost imposibil. A fost și e în continuare extrem de greu, dar nu imposibil.

Cred că am reușit să salvez casa parohială în ultimul moment. Am cumpărat-o de la Biserica Evanghelică înainte ca niște oameni „bine intenționați” să își însușească grinzile de stejar vechi de peste o sută de ani, așa cum s-a întâmplat în multe case săsești. Am achiziționat și terenul din jur – curtea fostei case parohiale și am făcut demersurile pentru a lua în administrare biserica, ca să n-o las să moară și s-o redau circuitului turistic cultural prin Asociația Culturală Villa Abbatis.

A urmat apoi un grajd mândru, proiectat de prietenul meu, arhitectul Eugen Vaida, un proiect care a dat naștere unui întreg program de salvare a satului tradițional transilvănean, coordonat de Asociația Monumentum. Parte a acestui program, prin efortul lui și modestul ajutor pe care eu și mulți alți oameni l-am putut oferi, am ridicat o țiglărie care a readus pe valea Hârtibaciului meșteșugul fabricării țiglei tradiționale. La inaugurare, în 2015, ne-a vizitat și HRH Prințul Charles al Marii Britanii.

Și grajdul l-am construit respectând întru totul arhitectura și materialele specifice locului: l-am pavat la exterior cu piatră montată manual și recuperată din vechi construcții săsești dărâmate, i-am ridicat podul la înălțimea tipică șurelor săsești și am folosit țigla tradițională facută la noua țiglărie din Apoș.

Iar în sat am reușit să restaurăm, gratuit pentru proprietari, fațadele mai multor case și chiar un acoperiș. Iar prin proiectul „Bivolița contraatacă” al asociației Villa Abbatis am donat mai multe bivolițe locuitorilor din Apoș și Alțâna (creșterea bivolițelor datează în zonă de la 1700, dar în ultimii 20-30 de ani, numărul lor a scăzut cu 90%).
Îmi doresc ca toți locuitorii să devină o comunitate activă, care se ajută și se respectă, iar satul să ne fie oglinda în care să ne privim cu toții. Primul pas este făcut: am adunat în jurul nostru oameni pricepuți și pasionați și ne-am asumat misiunea ca prin turism să facem cunoscute lumii Transilvania și valea noastră, a hârtibăcenilor. Suntem o mână de oameni care rostogolesc un bulgăre din ce în ce mai mare.

Se spune că „cine bea apă de pe Hârtibaci, acolo va râmâne”. Eu m-am întors ca să rămân și să-i chem și pe alții înapoi.”

-Mihai Barbu, Villa Abbatis